Suunhygieniasta (I know… boring)

hammaslääkäri

Kuka pelkää hammaslääkäriä?

Tässä töihin matkatessani ajattelin ottaa esille aiheen, mikä toki itselleni on ajankohtainen ja päivittäinen työni puolesta, mutta mitä mielestä useamman tulisi pohtia enemmän ja ottaa asia vakavasti. Ainakin sen kokemuksen perusteella mitä näen päivittäin vastaanotolla, nimittäin hammaslääkäriaseman vastaanotolla.

Siispä täältä tulee asiaa suun terveydestä, mikä varmasti on useamman lempiaihe? 😉 Maybe not.

Mua on jo pidemmän aikaa (lue vuodesta 2008) ihmetyttänyt se minkä vuoksi suun terveydestä ei pidetä niin hyvää huolta kuin olisi syytä? On hienot hiukset, kynnet, ripset, kuntosalijäsenyys ja tyyrimpää luomuruokaa ja oma terveys sekä ulkonäkö on useammalle tärkeä osa elämää tai niin sanottu elämäntapa. Kuitenkaan ei tunnu riittävään aikaa (?) eikä rahaa hammashoitoon. Tarkastus kerran vuodessa kun maksaa sellaisen noin 40euroa yksityisellä hammaslääkärin vastaanotolla, terveyskeskuksesta puhumattakaan ja hampaiden puhdistus vie illasta ja aamusta maksimissaan 3minuuttua huolellisesti tehtynä.

Tulehdukset, myös suussa olevat, ovat todella iso yleisterveysriski ja tämän vuoksi suun, kuin minkä tahansa muunkin osan vartalosta pitäisi olla terve.

On olemassa terve suu ja sairas suu, mutta ei ole olemassa hyviä ja huonoja hampaita. On toki olemassa huonosti puhdistettu suu jonka kukkuraksi vielä syödään ja/tai juodaan hampaat pilalle tai vuorostaan hyvin puhdistettu suu, jossa ruokavaliokin on kohdallaan.

Suun terveydestä asiaa riittäisi vaikka loputtomiin ja usein yksi ongelma on toisen seuraus, mutta laittakaa vaikkapa kysymyksiä ja kommentteja kommenttilaatikkoon, niin vastailen. 🙂

Ientulehdus, lempiaiheeni! Kyllä, en ikinä kyllästy keskustelemaan tästä rakkaasta aiheesta, mutta teitä säästääkseni mainitsen vain muutaman seikan.

Syntytekijöitä ovat suussa elävät bakteerit jotka muodostuvat kerroksittain hampaan pinnalle, jos näitä bakteereita ei saada kotioloissa puhdistettua kunnolla bakteeribiofilmi eli bakteerikerros tulehduttaa ikenen ja ien alkaa vuotaa verta, merkkinä tulehduksesta. Verta vuotava ien on siis AINA tulehtunut. Ja tulehtunut ien on kuin avoin haava, suora reitti bakteereilla päästä verenkiertoon. Ja miettikääpä jos tämä haava on koko suun alueella, aika iso haava eikö? Voittaa kyllä paperiviillon mennen tullen. On vain arpapeliä milloin ärhäkkä bakteeri pääsee verenkiertoon ja tämä on todella suuri yleisterveysriski. Huom. sana TERVEYS mainittu.

Minkä vuoksi ientulehdusta ei siis oteta niin vakavasti kuin pitäisi? Vastaus: koska suurinosa pitää ientulehdusta hyvin tavallisena, mahdollisesti jopa päivittäisenä asiana, jolloin siihen ei reagoida tarvittavalla tavalla. Usein kuulen kommentin Minulla on vain aina ollut tälläiset vuotavat ikenet! Eli oireeseen ja ongelmaan on jo niin totuttu, että sitä ei pidetä enää ongelmana, vaan ominaisuutena.

Viisas parodontologi eli iensairauksiin erikoistunut hammaslääkäri kerran sanoi, että terveestä ikenestä kuuluu vuotaa verta yhtä todennäköisesti, kuin silmästä ripsiväriä laittaessa, eli ei lainkaan!

Usein vastaanotolla kuultua:

Väite: En uskalla mennä hammaslangalla hammasväleihin, sillä aina tulee verta. Lankaan varmaan liian kovaa!

Vastaus: Tuskinpa lankaat liian kovaa. Harvoin olen nähnyt ihmistä joka pelkästään langalla saisi ikenen vuotamaan verta, toki poikkeuksiakin on ja oikeita kunnon voimanpatteja. Kuitenkin varmasti 99,9% ienverenvuodosta johtuu juurikin ientulehduksesta, sillä terve ien EI vuoda verta, ainakaan langatessa.

Väite 2: Hammasvälini ovat niin tiukat että en pääse langalla väliin!

Vastaus: Iloitse! Napakat hammasvälit ovat paljon paremmat kuin väljät. Väljiin kertyy hirmusesti kaikkea, muun muassa ruokaa ja niitä vasta pitääkin puhdistaa! Hammaskivestä puhdistettuihin hammasväleihin varmasti hammaslanka sujahtaa! Tässäkin asiassa, konsultoi ammattilaista.

Olenko siis vain laiska ammatinharjoittaja joka ei jaksa likaisia suita puhdistaa ja tarkistaa? Haluan korjata mahdollisen väärinkäsityksen: meidän ammattilaisten vuoksi suuta ei tarvitse puhdistaa! Sillä etenkin itse rakastan bakteereja, sekä pehmeitä että kovettuneita. Ja tiedän myös yhtä mukavia kollegoitani jotka nauttivat bakteereista, niin sairaalta kuin se kuulostaakin! Mitä enemmän hammaskiveä, sitä enemmän kiksejä yleensä saan niistä ihanista kökkäreistä, mitkä niin iloisesti rapsahtavat hampaan pinnalta tai ientaskusta. 🙂 Sadisti ja ammatistaan pitävä hörhö ovat kuitenkin kaksi eri asiaa, ja minä olen se jälkimmäinen.

hammastenhoito

Mainoskuvissa ihmiset on ihanan iloisia hampaidenhoitajia 😀

Minkä vuoksi siis kirjoitan aiheesta? Sen vuoksi, että en tajua miksi suuta pidetään erillisenä yksikkönä ihmisen elimistöstä. Ajatuksella, jos kaikki muu toimii ja näyttää hyvälle, niin suuhan voi olla ihan pommi! Ei ei ei, ei näin. Jos suu on pommi, luultavimmin kohta myös koko vartalo. Suussa olevat ja myöskin piilevät ongelmat voivat vaikuttaa todella laajasti terveyteen ja sitä kautta myös treeniin. Pitkittynyt kuumeilu voi muun muassa johtua suun alueen tulehduksista tai ientulehduksesta verenkiertoon päässyt bakteeri voi aiheuttaa jopa sydäntulehduksen ja tekoniveliin päässyt bakteeri on hyvin haitallinen.

Pääsemmekin aasin sillalla aiheeseen ennaltaehkäisy! Mikä ihana sana!

Siispä tässä ohjeeni parempaan suun terveyteen:

- Harjaa hampaat 2 x pvässä sähköhammasharjalla huolellisesti.

Sanon kuitenkin aina, että on parempi harjata hampaat HUOLELLISESTI tavallisella käsikäyttöisellä hammasharjalla kuin huolimattomasti sähköharjalla. Laatu korvaa määrän, tässäkin asiassa.

- Lankaa kaikki hammasvälit langalla päivittäin, tai käytä jotakin toista välienpuhdistusmenetelmää, kuten hammasväliharjaa tai tikkua. Jokaiseen tarpeeseen ja ongelmaan löytyy varmasti oikeanlainen väline! Noin 30-40% suun bakteereista jää hammasväleihin, jos niitä ei puhdista.

- Käytä fluorihammastahnaa. Pääsemmekin asiaan mistä innokkaimmat varmasti haluavat sanoa sanansa. Minun sanani on kuitenkin tämä, jotta fluorista tulisi ongelmia, sairauksia tai komplikaatioita pitäisi aikuisen ihmisen syödä useita tuubillisia fluorihammastahnaa kerralla. Jos korviisi on kantautunut fluorin syöpää aiheuttava vaikutus, kannattaa olla lähdekriittinen ja tarkastaa millaista todistusaineistoa kyseisestä tutkimuksesta on tai onko kliinistä todisteaineistoa.

- Suuvesi ei korvaa puhdistusta, vaikka mainokset näin lupaavatkin. Mikään muu ei poista bakteeria hampaan pinnalta, paitsi mekaaninen puhdistus, eli harjaus JA välien puhdistaminen.

- Puhdista kieli päivittäin. Jos tulee oksennus joka kerta kun yrität, nipistä vatsalihaksia yhteen ja ota kielen kärjestä kiinni kieltä harjatessa tai kaapiessa. TADAAA illan vatsalihasharjoitus syville vatsoille tehty! 😉

- Käy vuosittain suun tarkastuksessa, sekä vähintään kerran vuodessa suuhygienistillä puhdistuttamassa hampaat. Ja valitettavasti tämäkään ei ole oikotie onneen, kotona on silti tehtävä kunnollinen puhdistus itse päivittäin 😉

- Pidä suun terveys tärkeänä asiana! Vältyt monelta jos oma kotihoitosi pelaa.

- Vaikka kävisit kaksi kertaa vuodessa puhdistuksessa ja kerran tarkastuksessa, jää vastuullesi vielä 362 päivää huolehtia itse omien hampaidesi ja suun alueen terveydestä.

EI HUONO! Iloisia puhdistushetkiä!

Click here to add a comment

Leave a comment: